FASTELAVNSBOLLER MED FULDKORN

Fastelavn er bollernes navn, i hvert fald de boller, som der er blevet bagt herhjemme, hvor vi gerne fejre alt med en god kage:-) Og denne gang blev det fastelavnsboller med fuldkorn, hjemmelavet hindbærsyltetøj, vaniljecreme, mandelmums og dolce latte.

Bollerne 12 stk.:

  • 1 pk. gær
  • 2,5 dl. mælk
  • 1 æg
  • 100 g. smør
  • 50 g. sukker
  • Ca. 1 tsk. salt
  • 300 g. Urtekrams Fuldkornsemmer og speltmel eller halv speltmel og halv fuldkornsølandshvede
  • 200 g. alm hvedemel

Varm smør og mælk i en gryde og rør gær i, når det er kølet en smule. Bland så salt mel og sukker sammen i en stor skål. Tilsæt gydens indhold og vend det sammen med melet. Tilsæt æg og ælt det hele godt i gennem ca. 10 minutter i hånden. Tilsæt evt. lidt mel, hvis dejen er for klistret. Lad dejen hæve i skålen med et vådt viskestykke over i 1 time. Slå den ned og fold til boller. Lav et hul i midten med din tommelfinger (ikke helt igennem) og lad dem hæve 15-20 minutter på en bageplade med et viskestykke over. Så kommer du creme, hindbær, dolce latte creme og en smule mandelmums i hullet og bager bollerne ved 200 grader i ca. 20 minutter. Pensl med et sammenpisket æg eller mælk et par gange undervejs.

Vaniljecreme:

  • 2,5 dl. sødmælk
  • 2 æg
  • 2 spsk. sukker
  • 1 spsk. majsstivelse
  • Ca. 1 tsk. Vaniljepulver, ej vaniljesukker eller korn fra en vaniljestang

Pisk stivelse og mælk sammen i en lille skål. Pisk æg og sukker sammen i en gryde og tilsæt stivelse og mælk. Kog den stille op mens du pisker den som en gal. Så lader du den lige en køle en smule, inden du bruger den.

Hvis du blander noget vaniljecreme med dolce latte, så bliver det en fastelavnsbolle a la Crème Brûleé – så lækkert! Under fyldet af enten creme, creme med dolce latte eller hindbærsyltetøj kan du give en lille teskefuld af mandelmums – det løfter fastelavnsbollen en smule til højder, hvor der ikke er plads til mere…