GRYDEBRØD MED LANDHVEDE

Hvem kender ikke efterhånden et grydebrød eller brød i gryde? Jeg har også efterhånden bagt det så mange, at jeg gør det i søvne. Men det er godt, og det kan være rasende godt – ikke kun fordi, at det er let at lave, men også fordi det er luftigt. Der er nu ikke noget, der kan slå den glæde og stolthed, der ligger i at byde andre på et brød, som man selv har bagt. Og ikke mindste, hvis man selv ved, hvor lang tid, der er gået til at ælte dejen, slå den ned og lade den hæve igen og igen. I dag prøvede jeg med et grydebrød med landhvede.

Jeg savnede altså den lange hævetid, der virkelig gør noget for brød, så derfor besluttede jeg, at jeg ville lade det hæve 5 timer efter, at det var blevet vendt i mel, og så med landhvedemel fra Amo (skønt, at Amo nu også er med på økobølgen).

Jeg var en smule nervøs for, om jeg havde fodret den nok med mel, men det hele så fint ud, da jeg kiggede til den inden jeg tændte ovnen med gryden i.  Og det er blevet så fint, og det tror jeg bestemt har noget at gøre med den længere hævetid. Jeg bruger også kun (som alt andet) økologisk gær, og det kræver lidt længere tid til at virke og e lidt højere temperatur til at hæve i. Og så er jeg også lidt glad for landhvedemelet – det ser i hvert fald godt ud og så har det en god bageevne, når det kommer til grydebrød. Kager har jeg ikke ladet det stå mål med endnu, men det kommer.